Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?


Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası boşanmak isteyen çiftler kendi arasında velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve diğer tüm konularda mutabık kalarak anlaşmalı bir şekilde ayrılmak istediklerini belirtmeleri ile açılan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşlerin her ikisi de beraber başvuru yapabileceği gibi aynı zamanda eşlerden birinin de ayrılmak istediğini belirterek davayı başlatması yeterli olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki eşin de imzasının yer almakta olduğu anlaşmalı boşanma sözleşmesi olması gerekir. Bu sözleşme detayında eşlerin ayrılıkta ve ayrılık sonrası yapılacak olan tüm paylaşım işlemlerinde mutabık kaldığı belirtilmeli ve mahkemeye eşlerden her iki tarafın da imzası alınarak imzalı bir şekilde sunulmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşlerin en az 1 yıl boyunca evli olması gerekir. Bunun yanı sıra anlaşmalı boşanma davasında eşler birlikte değil de tek taraf başvuru oluşturmuş ise diğer eşin yani diğer tarafın da bu başlatılan anlaşmalı boşanma davasını kabul etmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme tarafından dinlenen eşlerin boşanma kararını kendi özgür iradeleri ile talep ettiğine kanaat getirilmesi ve tarafların mahkeme tarafından bizzat dinlenerek karar verilmesi büyük önem taşımaktadır. Hakim anlaşmalı boşanma protokolünde yer almakta olan koşulların gerçek olduğunu yapacağı değerlendirme sonucunda belirledikten sonra anlaşmalı boşanma davası sonuçlanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler kendi iradeleri ile anlaşarak boşanma kararı verdikleri için boşanma süreci çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Anlaşmalı boşanma davası başvuru talebinde bulunabilmek için eşlerden birinin yerleşim yerinde bulunmakta olan Aile Mahkemesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra eşlerin son 6 ay birlikte yaşamış oldukları yere bağlı olan Aile Mahkemesine de başvuruları geçerli sayılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflardan birinin duruşmaya gelmemesi ya da duruşma gününde anlaşmalı boşanmak istemediğini belirtmesi durumunda anlaşmalı boşanma davasının işleyişi çekişmeli boşanma davasına dönüşebilmektedir.