Bursa Deport Avukatı, Bursa Sınır Dışı Avukatı


Bursa Deport Avukatı, Bursa Sınır Dışı Avukatı

Bursa Deport Avukatı, Bursa Sınır Dışı Avukatı

Bursa deport avukatı ve Bursa sınır dışı avukatı konusu günlük hayatta insanlar merak edilen konular arasındadır. Pek çok kişi bu konuda sıkıntı yaşadığından deport nasıl durdurulur diye merak etmekteler. Dolayısıyla bu yazıda ilk önce  deport nasıl durdurulur konusu daha sonra ise deport kararı ne demek detaylı şekilde inceleyelim.

 

Deport nasıl durdurulur?

Deport nasıl durdurulur konusu hakkında detaylı bilgi ve merak edilen her bilgi aşağıdadır.

Sınır dışı edilme ya da deport kaldırma işlemleri kanunen iki türlü olabilir. İlki yabancı kişi meşru vize almış olabilir. Vize sayesinde kişinin hakkında verilen sınır dışı süresi olmadan ilgili ülkeye giriş yapabilir. Diğer bir yol ise yabancı hakkında verilen sınır dışı kararı dava yollarıyla iptal edilebilir. Sınır dışı kararını iptali için idare mahkemesinden yardım alınabilir.

 

Deport kararı ne demek?

Pek çok kişi deport kararı hakkında detaylı bilgiye sahip değildir. Genel hatlarıyla deport kararı aşağıdaki gibidir.

Tehcir kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile yada Valilikler tarafından alınır. Deport kararı verildiği andan itibaren ilgili  kişinin Türkiye'den ayrılması için en az on beş ila otuz gün süresi vardır. Bu süre zarfında mutlaka Türkiye’den ayrılması gerekir.

 

Yabancı Uyruklu Kişilerin Sınır Dışı Edilmesi

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişinin herhangi bir nedenden ötürü sınır dışı edileceği yani Deport edileceği kararı verildikten sonra ilgili kişi kendisine haber ulaştıktan 7 gün içinde karşı dava açma hakkına sahiptir. Bu dava idare mahkemesinde açılır. Ve takibi oradan yapılmalıdır.

 

Yabancı Uyruklu Kişiler Neden Sınır Dışı Edilir?

Peki, yabancı uyruklu kişiler neden sınır dışı edilir?

Yabancı uyruklu kişileri vize ihlali ya da ahlak ve yasalara aykırı herhangi bir davranışta bulunduklarında deport edilebilirler. Bununla birlikte ulusal güvenliğe karşı tehdit unsuru oluşturduklarında da aynı şekilde deport edilebilirler. 

Halkın tehlike atacak herhangi bir sağlık sorunu varsa deport edilme kuralları geçerli olur. Aynı zamanda çalışma izni olmayan kişilerin sınır dışı edilme durumları vardır. Sınır dışı edilme kararı idari bir prosedürdür. Bu kararı iptal için idare mahkemesine dava açılması gerekir.

 

Sınır Dışı Kararı

6458 sayılı kanunun 57/2. maddesinde belirtilenler için  idari denetim kararı alınır. İlgili kişiler, idari denetim kararı sonrası ilk 48 saat içinde yakalanıp kolluk kuvvetleri tarafından geri gönderme merkezine götürülürler. Bununla birlikte bu geri gönderme merkezlerindeki yabancı kişiler kolluk kuvvetleri ile sınır kapılarına doğru götürülürler.

Sınır dışı edilecek yabancının sınır dışı kararı uygulandıktan sonraki ilk adım hastaneye götürülüp sağlık kontrollerinden geçirmektir. Daha sonra ilgili yabancının sınır dışı edilmesi İl Göç İdaresi tarafınca yapılır.

Sınır dışı edilecek yabancılar geri gönderme merkezlerine götürülür. Burada gönderme işlemleri tamamlanana kadar beklerler. İlgili yabancılar ya kendi memleketlerine gönderilir ya da seçtikleri herhangi bir ülkeye gönderilir. Yabancı kadın ise Silivri Geri Gönderme Merkezi’nden ilgili yerlere gönderilir. Eğer yabancı erkek ise Çatalca Geri Gönderme Merkezi’nden ilgili yerlere gönderilir.

 

Deport Cezası Nasıl Kaldırılır?

Deport cezası nasıl kaldırılır pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Sınır dışı cezasının kaldırılması konusu Türkiye’den sınır dışı edilecek kişilerin ilgilendiği bir konudur.

Sınır dışı cezası için ilgi süreçlerin düzgün şekilde ilerlemesi için mutlaka yabancı hukuk avukatı ile çalışılması gerekir. Sınır dışı kararına bağlı olan bütün hükümler kanunen apaçık ortada olsa da yabancılar için bu durum çok zordur.

Sınır dışı kararına yapılacak itirazın ilgili detaylarını bilmek sınır dışı kararına itirazın kabul olması için oldukça önemlidir. Bu konuyu bir avukata danışarak ilerletmek gerekir. Eğer avukat danışılmadan bir işleme kalkışılırsa dava sürecinde oluşan hatalar itirazın red olunmasına neden olur. Ve bu hatalar geri alınamayabilir.

Türkiye'de yaşayan yabancılar için 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı “Türkiye'ye Giriş yasağı” başlıklı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 9 uncu Maddesi kapsamında işleme koyulan giriş yasağı alan kişiler ülkeden uzaklaştırılmak için ya havalimanına ya da sınır kapılarına götürülerek çıkartılır.

 

İdare Mahkemesine Başvuru

Peki, İdare Mahkemesine Başvuru nasıl yapılır?

Sınır dışı kararı kişiye ulaştıktan itibaren en geç 7 gün içerisinde kişi ya da avukatı idare mahkemesine başvurup karara itiraz edebilir. İlgili karar başvuru yapıldıktan 15 gün sonra net karara çıkar. Bu çıkan son karardır ve mahkeme tarafından verilen bu karar kesindir.

Yabancı rızasını saklı kalması şartına dayanarak dava açıldığı ve yargılamanın bittiği ana kadar sınır dışı edilmez. Onunla birlikte adli yol uygulandığında da sınır dışı edilmez.

Deport cezasını kaldırılmasına ilişkin izlenmesi gereken yol hakkında bilgi vermeden önce deport kavramını iyice anlamak gerekir. Bu kararı basit şekilde anlamak için kelime anlamını bilmek gerekir. 

Deport kelimesi sınır dışı etmek anlamına gelir. Yani yabancı uyruklu kişilere herhangi geçerli bir nedenden ötürü ülkeden uzaklaştırmak anlamı taşır.

Sınır dışı cezası yani deport cezası yabancılara uygulanan bir ceza türüdür. Vizesi dolan kişilere, ahlaki değerleri hiçe sayan kişilere, sağlık konusunu tehdit oluşturan kişilere ve sonra uygun olmayan fiillerde bulunan kişilere sınır dışı edilme kararı verilir.

Yabancıların sınır dışı edilmesinin nedeni genellikle uzatılmayan oturma izinleridir. Bununla birlikte vize sürelerinin dolması halinde hala ülkeden gitmemesine bağlı verilen bir karardır. Vize süreleri bittiğinde yabancılar ülkeyi terk etmek zorundadır.

Sınır dışı edinme durumu yani Deport kararı kişinin Türkiye’den tamamen uzak kalması gerektiği ile ilgili çıkan bir karar olmakla birlikte belli bir müddete kadar süren bir kararda olabilir. Yani yabancı uyruklu kişilere belli bir süre Türkiye’ye giriş yasağı konulabilir. Bu da bir nevi sınır dışı etmektir. İlgili kurallara uymayan yabancıların önce geri gönderme merkezlerine götürülüp daha sonra sınır dışı işlemleri gerçekleştirilir.

İlgili yabancının Türkiye’de oturma izni varsa Türkiye’de kalabilir. Oturma izni olup çalışma izni yoksa Türkiye’de herhangi bir işte çalışması mümkün değildir. İlgili yabancı izinsiz şekilde herhangi bir yerde çalışıyorsa bu durum yetkili makamlarca fark edilir fark edilmez hemen ilgili sınır dışı edilme konusu oluşacaktır. Çünkü Türkiye’de kaçak işçi çalıştırılması yasal dışı olup kurallara aykırı bir davranıştır. Sadece işçiye değil işverene de ilgili bir ceza verilir. Kaçak işçi çalıştırmak suç olduğu için işveren de bu durumdan etkilenir.

 

İdari Gözetim Kararına İtiraz Etmek

İdari Gözetim Kararına itiraz etmek mümkündür. İdari denetim kararını terse çevirmek için ilgili sulh ceza hakimliğine başvurmak gerekir. Başvuru en fazla 5 gün içinde incelenip kesin karara bağlanır. İdare gözetim kararını terse çevirmek yani itiraz etmek idari denetim kararını durdurmaz. Karara itiraz süresi boyunca ilgili idari gözetim kararı devam eder.

İdare gözetim kararına itiraz edildiğinde bu başvuru reddedilse bile tekrardan aynı itirazı vermek mümkündür.  İdeal gözetimi alınan kişi ya da avukatı bu gözetimin şartları değiştiğine ya da ortadan kalktığına dair bir iddia ile yeniden Sulh Ceza Hakimliğine başvuruda bulunabilir.