Deport Nedir? Deport Nasıl Kaldırılır?


Deport Nedir? Deport Nasıl Kaldırılır?

Deport Nedir? Deport Nasıl Kaldırılır?

Deport Nedir? Deport Nasıl Kaldırılır soruları hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya derledik. Deport kararları, kısaca Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu kişilerin sınır dışı edilmelerini ilgilendiren kararlar olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca sınır dışı edilen yabancıların ülkeye giriş yasağının konulması ile ilgili kararlar da deport kararları içerisinde yer alır.

Yabancı kişilerin Türkiye’de bulundukları süre içerisinde vize ihlali yapmaları, ahlaka veya kanuna uygun olmayan aykırı davranışlarda ve faaliyetlerde bulunmaları ve izinsiz çalışma gibi faaliyetlerde yer almaları dahilinde deport edilmesinden bahsedilmektedir.

 

Deport Edilme Sebepleri

Deport edilme sebepleri, sınır dışı edilme kararının dayandığı gerekçeler açısından oldukça önemlidir. Özellikle yabancı uyruklu kişilerin ne kadar süreliğine deport edileceğinin belirlenmesi gibi, süresiz sınır dışı edilmesi kararlarının alınmasında deport edilme sebepleri oldukça önemlidir.

Deport nedir, Deport nasıl kaldırılır soruları kadar, deport edilme sebepleri de sıkça merak edilmektedir. Pek çok farklı sebep Deport kararının alınmasına etki edebilir. Deport edilme sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

· Türkiye’de oturma izni bulunan yabancıların, çalışma izninin bulunmaması durumu bir deport edilme sebebidir. Kişi, sadece oturma izni varken aktif olarak bir işte çalışıyor ise, durumun tespit edilmesi durumunda yabancı kişi deport edilmekledir.

·       Yabancı kişilerin almış olduğu vize süresinin dolması da bir sınır dışı edilme sebebi olarak bilinmektedir. Vize süresi dolan kişinin halen ülkede oturmaya devam etmesi ve çıkış yapmaması durumunda vize ihlali sebebi ile kişi deport edilmektedir. Ayrıca kişinin bu durumda, 10 günlük süre içerisinde oturma iznine başvurması ve vize ihlalinin cezasını ödemesi durumunda da deport edilmesinin önü kapanabilir.

Yabancı kişi veya kişilerin oturma izin süreleri dolmuş olmasına rağmen, halen uzatma için başvuru yapılmaması da deport edilmelerini gerektirmektedir.

·       Özellikle yabancı kişilerin ülkede yaşamak için sahte evlilik gibi durumları gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Tespit edilen sahte evlilikler sonrasında işinin deport edilmesine karar verilir.

·       Toplumun güvenliğini, huzurunu ve sağlığını tehlikeye sokacak olan kişilerin de deport edilmesine karar verilebilir.

·       Kişinin hakkında daha önce deport kararı verilmiş ve tekrar Türkiye’de kaçak olarak yakalanmış ise, yeniden karar verilerek sınır dışı edilmektedir.

·       Yabancı kişilerin herhangi bir nedenden dolayı suç işlemesi veya hapis cezası nedeni ile mahkum edilmesi de yine deport edilme sebepleri arasında yer almaktadır. Özellikle terör örgütüne üye olan yabancı kişilerin, bu nedenden dolayı deport edilmesi sıkça görülmektedir.

 

Deport Nasıl Kaldırılır?

Deport nasıl kaldırılır ve deport kaldırma işlemleri hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz. Deport kaldırma işlemleri, genel olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Öncelikli olarak, vize ile ilgili olan deport edilme durumundan bahsedilebilir. İkinci olarak ise, yabancı kişiler için verilen deport kararının mahkemede açılacak dava aracılığı ile kaldırılması durumu bulunmaktadır.

 

Meşruhatlı Vize Alarak Deport Kaldırma İşlemi

Meşruhatlı vize alarak Deport kaldırma işlemi kapsamında ülkeye tekrar giriş yapmak isteyen kişinin, geçerli bir sebep dolayısı ile tekrar vize alması gerekmektedir. Daha önce hakkında deport kararı verilmiş olan bir kimse evlilik, eğitim, çalışma veya sağlık ile ilgili tedavileri kapsamında meşruhatlı vize alarak ülkemize tekrar giriş yapabilmektedir.

Ancak meşruhatlı vize alabilmesi için, kişinin sebeplerinin geçerli olması ve sebepleri ile ilgili tüm evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanarak vize için tekrar başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun için meşruhatlı vize başvurusu sırasında mağdur olmamak adına, avukatlarımız ile çalışabilir ve sürecin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

 

Dava Yolu İle Deport Kaldırma İşlemi

Dava yolu ile Deport kaldırma işlemi için alınan deport kararına itiraz edilmesi gerekmektedir. İdari bir işlem niteliğinde olan deport kararının iptal edilmesi için ilgili mahkemeye iptal davasının açılması gerekir. Yabancı kişi hakkında alınan deport kararı gerek hakkında karar verilen yabancı kişinin kendisine, gerekse yasal temsilcisine gerekçeli karar şeklinde tebliğ edilmektedir.

Ardından kişi alınan deport kararının hukuka aykırı olduğunu düşünüyor ise, idare mahkemesine başvurarak iptal davasını açabilir. Ancak mahkeme yolu ile Deport nasıl kaldırılır konusunda, 7 günlük hak düşürücü sürenin oldukça önemli olduğunu da belirtmek gerekir. Süre içerisinde başvuru yapılmalı ve mutlaka hak ihlalinin yaşanmaması için uzman bir avukat ile deport iptali davası açılmalıdır.