İşe İade Davası Nedir? İşe İade Davası Ne Zaman Açılır?


İşe İade Davası Nedir? İşe İade Davası Ne Zaman Açılır?

İşe iade davası; işveren tarafından habersiz ve haksız yere işten çıkartılan işçinin haklarını alabilmek için kanuni yollara başvurması sonucu açmış oldukları bir davadır. İşe iade davası açabilmek için işçinin çıkmış olduğu iş yerinde en az 30 işçinin sigortalı olarak çalışıyor olması ve işveren tarafından işten çıkartılmış olması zorunludur. İşe iade davası açabilmek için birtakım kurallar bulunmakta ve her işveren tarafından işten çıkartılan işçi işe iade davası açamamaktadır. İşveren bazen haklı konumda olabilmektedir. Bu gibi süreçte işçinin işten çıkış sebebinin net bir şekilde belirtilmesi gerekir. İş kanununa göre işveren tarafından haksız yere işten çıkartılan bir işçi eğer dava açma koşullarını sağlıyorsa ve açmış olduğu davayı kazanmış ise işine geri dönebilmekte ya da çalışmış olduğu süre boyunca sahip olmuş olduğu tüm hakları alma hakkını kazanmış olmaktadır.

İşe İade Davası Ne Zaman Açılır?

Bir işçinin işe iade davası açılabilmesi için işçinin işveren tarafından haksız yere hiçbir sebep belirtmeksizin işten çıkarılması durumunda en geç 1 ay içerisinde başvuru yapması gerekmektedir. Aksi durumda işe iade davası geçerlilik kazanmayacaktır. İş mahkemeleri tarafından yürütülmekte olan işe iade davalarında işçinin en az 6 ay kıdemli bir şekilde çalışıyor olması ve ilk etapta arabulucuya başvuru yapılmış olması gerekmektedir. İşe iade davalarında arabulucuya başvuru yapılmasına rağmen anlaşma sağlanmaz ise iş mahkemesine dava açılması gerekmektedir. Arabulucuya başvuru yapılmadan açılmakta olan işe iade davaları otomatik olarak reddedilmektedir.

İşe İade Davası Ne Kadar Sürer?

İşe iade davası açabilmek için iş sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde arabulucuya başvuru işlemlerinin yapılması gerekir. İşe iade davasında işçi haklarını savunmak ve bazen de işine geri dönebilmek için dava açma talebinde bulunmaktadır. Arabulucuda işveren ile işçi arasında anlaşma sağlanamaması durumunda 2 hafta süre içerisinde dava açılması gerekmektedir. İşe iade davası süreci genel olarak mahkemelerin yoğunluğuna bağlı değişim gösterebilmektedir. Ancak davanın sonuçlanma süreci yaklaşık olarak 2 ay gibi bir süreci kapsamaktadır.