Kiracı Tahliye Davası Nedir? Ne Kadar Sürer?


Kiracı Tahliye Davası Nedir? Ne Kadar Sürer?

Kanunlara göre kiracıya, kiracı tahliye açmış bir ev sahibi, kiracı tahliye davası ne kadar sürdüğü hakkında bilgi edinmek ister.

Kiracı tahliye mülk sahibinin haklı nedenlerden dolayı taşınmazında oturan kişiyi çıkartmak istemesi üzerine açılan bir davadır. Kiracı tahliye davası, kiracının kendiliğinden çıkmaması üzerine açılır.

Kimi zaman kiracılar bu süreci uzatmak ve evde oturabilmek adına süreci uzatır ve zaman kazanır. Ev sahibi bu durumda mağdur olarak ne kira parası alabiliyor ne de evinden çıkarabiliyor. Taşınmazların tahliyesi Borçlar Kanunu ile düzenlenerek belirli hususlarda ev sahipleri kiracıya riayet etmek zorundadır. Tahliye kararı çıktıktan sonra kiracıya 15 gün müddet tanınır. Bu süreç içerisinde kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Fakat burada önemli olan ve merak edilen konu kiracı tahliye davası ne kadar sürer?

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Davaların çözüme kavuşması ve hızlı ilerlemesi için avukat desteği alırız. Kiracı tahliye davası da sizin avukat desteği alıp almadığınıza göre süreç değişikliği yaşayabilir. Kira davalarının sonuca kavuşması için yargının ön gördüğü tarih 300 gün olarak belirlenir. Yani bir yıla yakın bir süreç. Avukat desteği alınma durumunda bu süreç içerisinde karar alınırken, avukat desteği alınmadığında bu süreç 1 ve 1.5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.

Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı?

Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.