Resmi Belgede Sahtecilik Hangi Mahkeme Bakar?


Resmi Belgede Sahtecilik Hangi Mahkeme Bakar?

Kendi çıkarları doğrultusunda resmi olan bir belgeyi sahte olarak düzenleyen ve ya gerçek belgeyi başkalarını aldatabilecek düzeyde değiştiren ve bu belgeleri kullanan kişiler resmi belgede sahtecilik suçu ile yargılanmaktadır. Resmi evrakta sahtecilik yapılması kamu çıkarlarını ilgilendiren bir durumdur. Bu sebepten dolayı da her zaman mağdur olan devlettir ve bu gibi suçlar da yüz kızartıcı suçlar olarak nitelendirilmektedir.

Resmi değerde nitelendirilen belgenin resmi sayılması için;

·         Belgenin yazılı olması,

·         Hukuki açıdan bir hüküm beyan etmesi,

·         Düzenleyicinin belirlenebilir olması, gereklidir.

Yazılı olan belgenin elde tutulan bir evrak üzerinde kayıtlı olmalıdır. Bilgisayar üzerinde ve ya sanal ortamda kalan belgeler geçerli sayılmamaktadır. Bu durumlardan birinin veya birkaçının ihlali söz konusu olduğu belge resmi sayılmamaktadır ya da sahte belge olarak nitelendirilmektedir. Bu durumda işlenen suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 204. ve devamındaki maddelerinde açıklanmıştır. Suçun niteliğine ve işleyen kişinin bulunduğu konuma göre cezaları ya ağır ceza mahkemesinde ya da asliye ceza mahkemesinde yargılanmaktadır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Davasına Bakan Mahkemeler

Resmi belgenin sahtecilik suçunda maddi olan kısmı resmi belge olarak nitelendirilir. Resmi sayılan belgede ise sahtecilik suçunun tüm eylemler açısından bazı ortak özellikleri vardır. Belgenin değiştirilmesi, sahtesinin düzenlenmesi ve ya karşı tarafı aldatacak şekilde kullanılması suçları seçimlik hareketleri yönünden şu ortak özelliklere sahiptir.

·         Sahtecilik ile ifade edilen belgenin resmi belge niteliğinde olması

·         Belgenin zarar verme olasılığına sebep olabilmesi

·         Sahte belgenin karşısındakini aldatabilecek özelliklere sahip olması

Tüm bunlardan sonra resmi belgede sahtecilik suçuna hangi mahkeme bakar sorusu gelmektedir. İşlenen suçun incelenip yargıya intikal etmesi durumunda suçu işleyen kamu görevlisi değil ise ve suç 204. Maddenin 1. Fıkrası kapsamındaysa bu davalara Asliye Ceza Mahkemesi bakar. Ancak resmi belgede sahtecilik suçu işleyen kamu görevlisi ise bu tarz davalara da Ağır Ceza Mahkemesi bakmaktadır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçunun Cezası

Resmi evrakta sahtecilik yapan kişi ve ya kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılmaktadır. Fakat kişi sahte belge ile başka suçun işlenmesine neden olmuş ise bu işlenmiş olan tüm suçların her biri ayrı ayrı yargılanıp cezası verilmektedir. Ya da tam tersi olarak hakkı olan bir durumu ispatlamak için kullanılmış ise bu sefer ceza oranı yarı yarıya düşürülmektedir.

Resmi belge düzenlemek görevi olan kişi bu yetkisini sahte evrak düzenleme kullanış ise, gerçek belgeyi başkasını aldatacak şekilde değiştirmiş ve gerçeğinin tam tersi yönünde düzenlemiş ise, sahte belgeyi çıkarları doğrultusunda kullanmış ise bu kamu görevlisi 3 yıl ile 8 yıl arasında hapis cezası alır.

Resmi belgede sahtecilik suçları uzlaştırma kapsamına girmez. Resmi belgelerde sahtecilik suçu davalarının zaman aşımı süresi 8 yıldır. Bu tarz suçların soruşturulması ve ya araştırılması şikayete bağlı değildir.